top of page

Anders kijken - Rachel

Bijgewerkt op: 21 nov. 2022

Rachel* woont al een hele lange tijd in een gezinshuis als ze wordt aangemeld voor Under The Fig Tree. Door gebeurtenissen in en om haar 'thuis' was het voor haar en anderen niet meer veilig om er te blijven. Rachel wilde ontdekken waarom ze bepaalde keuzes maakte. In het intake gesprek zei ze ons: "Ik doe dingen die ik helemaal niet wil doen en maak keuzes waar ik helemaal niet achter sta. Ik wil anders, maar ik weet niet hoe." Ze woonde een paar maanden met ons in Spanje. Dit schrijft ze over deze periode.


'Toen ik hier binnenkwam had ik niet zo’n positief beeld over mijzelf en keek ik ook best wel negatief naar de mensen en de gebeurtenissen om me heen. Bij Under The Fig Tree ben je echt in je eentje, wat ik aan de ene kant super eng vond, maar aan de andere kant ook heel mooi vond.


Je hebt even geen meningen van vrienden of familie, dus je gaat echt even anders naar jezelf kijken zonder meningen van anderen. Door oefeningen en gesprekken over mijn negatieve zelfbeeld heeft dit mij geholpen positiever naar mezelf te kijken. Ik zeg nu absoluut niet dat ik mezelf Beyoncé vind ofzo, tuurlijk zitten er nog dagen tussen dat ik mezelf op Shrek vind lijken, maar er is echt een grote verandering gestart. Ik heb hier, naast anders naar mezelf te kijken ook geleerd om te kijken naar welke mensen ECHT goed voor me zijn. Ik ontdekte dat mijn keuzes in Nederland steeds slechter werden, omdat iedereen om mij heen mij als een probleemkind zag.


Een aantal maanden in Spanje is lang, maar wel nodig om de bereiken wat je wilt. Iemand hier zei iets wat me denk ik na dit traject ook echt nog wel bij blijft:

"Een pizza moet een bepaalde tijd in de oven zitten voordat ie goed is, dat is ook hier zo, het heeft tijd nodig om dingen te veranderen en te verwerken, om anders te leren kijken"

Mijn ervaring bij Under The Fig Tree is over het algemeen positief. Je hebt hier de kans om helemaal tot jezelf te komen en te weten wie jij bent. En natuurlijk heb je ook hier soms je mindere dagen, maar ook daarin kun je leren daarmee om te gaan. Het programma is duidelijk, zelf vond ik dit echt prettig zodat je gewoon overzicht in je hoofd had, en wetende wat je die week zal doen. Je hebt hier ook dagen dat je leuke uitjes gaat doen. Naast de uitjes was het soms ook heftig om geconfronteerd te worden, maar ik ben echt oprecht blij dat ik deze stap genomen heb.Ik ging naar Spanje omdat ik laag zat, maar toen ik terug was deed ik deze ontdekking:


De bodem van mijn put, werd de start van een nieuwe tijd en een stevige basis in mijn leven.


Tegen andere meiden die dit er over nadenken dit ook te gaan doen… I simply say:

“YOU CAN DO THIS GIRL!”

Ik heb hier geleerd dat het oké is als je even niet lekker in je vel zit, en daar dus ook rust voor neemt en dat je het niet moet weg stoppen. Met de andere meiden heb ik geleerd om uit te spreken naar anderen hoe je ik me voel en wat ik nodig heb. Ik heb geleerd dat ik er mag zijn zoals ik ben en dat mijn verleden ook positieve dingen heeft gebracht. Spanje was echt een mooie ervaring.'


Ken je andere meiden zoals Rachel die vastlopen in hun dagelijkse leven in Nederland, die graag anders willen, maar het door omgevingsfactoren en 'vastgeroeste' patronen niet lukt om anders te kunnen?WAAR IS RACHEL NU?


Momenteel woont Rachel op zichzelf met begeleiding. Ze is een nieuwe deeltijd-studie gestart en probeert daarnaast haar baantje bij de Lidl te behouden. Ze start binnenkort met therapie. Dit omdat ze ontdekte dat het haar in Spanje lukte om anders te kijken, maar het in Nederland nog niet voldoende lukte om dit in het dagelijkse leven toe te passen. We hebben nog regelmatig contact met haar.


*om privacyredenen is Rachel een gefingeerde naam.


229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page